Wiek jako czynnik determinujący adaptację ekspatriantów w korporacjach międzynarodowych - Strzelec, Gabriela (Age as a factor determining the adaptation of expatriants in international corporations, 2020)
W dobie rozwoju elektronicznych środków komunikacji, jakim są Skype, Webex, Teams, za pomocą których można organizować spotkania biznesowe, a także rosnącej popularności krótkoterminowych wyjazdów służbowych pozyskiwanie ekspatriantów stanie się zbędne. Badacze koncentrują się na problematyce adaptacji ekspatriantów, aby pomóc korporacjom w osiągnięciu lepszych wyników na rynku międzynarodowym. Ze względu na coraz większą liczbę przedsiębiorstw międzynarodowych, w których praca wykonywana jest w zespołach złożonych z przedstawicieli wielu narodowości, kultur czy generacji, istotnym zagadnieniem jest jeden z aspektów zarządzania różnorodnością – zarządzanie wiekiem. Dlatego też głównym celem artykułu o charakterze teoretycznym jest charakterystyka adaptacji ekspatriantów różnych grup pokoleniowych w korporacjach międzynarodowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2020; vol. 64, nr 11, s. 110-132