Przebieg restrukturyzacji klubu piłkarskiego na przykładzie Wisły Kraków - Sibińska, Joanna; Batorski, Jarema (Football club restructuring process on the example of Wisła Kraków, 2020)
Profesjonalizacja sportu w Polsce sprawiła, że kluby piłkarskie upodobniły się do przedsiębiorstw biznesowych. Aby móc rywalizować w ramach profesjonalnej ligi, przyjęły formy prawne w postaci spółek akcyjnych, przeorganizowując swoje struktury, zmieniając dotychczasowe sposoby zarządzania i zachowując elastyczność względem zmian zachodzących w otoczeniu. To, czy drużyna piłkarska będzie odnosiła sukcesy, zależy nie tylko od dobrego przygotowania fizycznego zawodników, ale przede wszystkim od organizacji wewnętrznej klubu. Bagatelizowanie potrzeby przekształceń może stać się przyczyną poważnych problemów, jak stało się w przypadku Wisły Kraków SA. Złe zarządzanie sprawiło, że klub popadł w niejasną sytuację własnościową i tymczasowo utracił licencję na grę w Ekstraklasie. Celem artykułu jest ocena działań restrukturyzacyjnych prowadzonych w klubie piłkarskim Wisła Kraków SA.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2020; vol. 64, nr 11, s. 95-109