Stan wiedzy o telepracy jako jeden z czynników warunkujących jej rozwój i popularyzację - Pruchnik, Mateusz; Pruchnik, Kacper (The state of knowledge about telework as one of the factors conditioning its developmment and popularization, 2020)
Artykuł stanowi próbę identyfikacji aspektów dotyczących przeobrażeń na rynku pracy w kontekście uwarunkowań rynkowych wywołanych globalizacją oraz bardzo szybkim rozwojem technologii informacyjno-komunikacyjnych. Poruszono w nim problematykę dotyczącą telepracy jako jednej z alternatywnych i elastycznych form zatrudnienia. Podjęto próbę identyfikacji czynników, które mogą utrudniać popularyzację i rozwój telepracy w Polsce. W opracowaniu wykorzystano studia krajowej i zagranicznej literatury przedmiotu, wyniki dotychczasowych badań nad stanem wiedzy o telepracy oraz analizę badań własnych. Celem artykułu jest prezentacja wyników badań ankietowych, w których zidentyfikowano stan wiedzy na temat telepracy i czynników jej towarzyszących, przeprowadzonych wśród studentów trzech wrocławskich uczelni w kontekście upowszechnienia telepracy w Polsce
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2020; vol. 64, nr 11, s. 77-94