Rola człowieka w innowacyjnym przedsiębiorstwie z wykorzystaniem koncepcji przemysłu 4.0 – studium przypadku - Nowacki, Krzysztof (The role of a human in an innovative company using the concepct of industry 4.0 – case study, 2020)
Przedsiębiorstwa produkcyjne stale zwiększają poziom wiedzy oraz innowacyjności, czego rezultatem może okazać się pełna automatyzacja procesów zgodna z koncepcją przemysłu 4.0. Zwiększanie stopnia automatyzacji procesów może, z jednej strony, ograniczać obecność człowieka w procesach, a z drugiej strony może zmieniać kompetencje pracowników. W literaturze przedmiotu opisuje się procesy wdrażania innowacji oraz transformacji przedsiębiorstw w kontekście zmieniającej się roli człowieka. Artykuł ma na celu przybliżenie skutków wdrażania automatyzacji procesów oraz zmieniającej się roli człowieka w przedsiębiorstwie na podstawie przykładu przedsiębiorstwa wykorzystującego koncepcje przemysłu 4.0. Artykuł ma charakter praktyczny, a wyniki badania stanowią źródło wiedzy skierowanej głównie do kadry zarządzającej procesami
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2020; vol. 64, nr 11, s. 51-66