Zastosowanie pojemności środowiska w zarządzaniu przestrzenią - Świąder Małgorzata (The implementation of environmental carrying capacity into spatial management, 2020)
W pracy zaproponowano model zintegrowanego zarządzania przestrzenią uwzględniającego limity środowiska – tzw. „pojemność środowiska”. W oparciu o przegląd badawczy, inwentaryzacje terenowe, badania sondażowe, analizy statystyczne oraz analizy geoprzestrzenne, a także we współpracy z Global Footprint Network, w niniejszej pracy zaadaptowano globalne modele oceny stanu środowiska oraz działalności człowieka do skali lokalnej, które posłużyły do oceny pojemności środowiska.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: pojemność środowiska; zarządzanie przestrzenią; ślad węglowy; ślad ekologiczny; strefa żywicielska; antropopresja