Pełny suszony wywar kukurydziany (DDGS), jako krajowe źródło białka w mieszankach treściwych dla kóz mlecznych oraz jego wpływ na skład, jakość mleka oraz serów - Majewska-Pinda Alina (Corn dried distillers’ grains with solubles (DDGS) as a local protein component in concentrates for dairy goats and their effect on Chemical composition, quality of milk and cheese, 2019)
Celem rozprawy była ocena składu chemicznego sypkich i granulowanych DDGS pochodzących z różnych zbóż lub o różnej dacie produkcji, z których wybrane stosowano jako substytut białka poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w mieszankach treściwych dla rosnących koźląt i kóz w laktacji i określano ich wpływ na wskaźniki produkcyjne kóz i koźląt, skład, jakość oraz przydatność technologiczną mleka w produkcji serów.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: suszone wywary zbożowe z substancją rozpuszczalną; DDGS; wartość pokarmowa; skład chemiczny; kozy mleczne; koźlęta rosnące; mleko kozie; kozie sery; dojrzewające sery typu holenderskiego