Narażenie radiologiczne ludności związane z obecnością naturalnych radionuklidów w wodach pitnych z terenu południowej Wielkopolski - Mazurek-Rudnicka, Daria (Radiological exposure of the population attributable to the presencec of natural radionuclides in potable waters of the southern part of Greater Poland Voivodeship, 2020)
W pracy przedstawiono wyniki oznaczeń stężeń aktywności radonu 222Rn, oraz radionuklidów radu 222Ra, 228Ra w wodach przeznaczonych do spożycia przez ludzi, a także radonu 222Rn w powietrzu glebowym w otoczeniu ujęć wodnych na obszarze powiatu kaliskiego oraz miasta Kalisza. Zmierzone stężenia aktywności 222Rn w wodach surowych wahały się w granicach od 0,28 do 9,01 Bq·dm-3, ze średnią geometryczną równą 3,44 Bq·dm-3, natomiast w przypadku wód uzdatnionych stężenia radonu były prawie 2-krotnie niższe, w zakresie 0,28–5,17 Bq·dm-3 ze średnią geometryczną 2,22 Bq·dm-3. Obliczona średnia roczna dawka efektywna spowodowana obecnością radionuklidów 222Rn, 226Ra, 228Ra, 40K w wodach spożywanych z badanego obszaru jest niewielka i wynosi ~10 μSv. Dawki wynikające z narażenia na wdychanie radonu wydostającego się z wody w pomieszczeniach są o jeden rząd wielkości wyższe od tych wynikających ze spożycia wody, ale ciągle są około 10 razy niższe od referencyjnej dawki 0,1 mSv.
Keywords: radon 222Rn; rad 222Ra; ciekła scyntylacja; wody podziemne; wody przeznaczone do spożycia przez ludzi