Wpływ procesów globalizacyjnych na rynek cukru w Unii Europejskiej - Budzyńska, Anna (European Union sugar market under the influence of the globalization process, 2011)
Na rynku cukru w Unii Europejskiej pod wpływem procesów globalizacyjnych na światowym rynku tego produktu została wprowadzona reforma, która ma przygotować unijnych producentów na całkowitą liberalizację wymiany handlowej oraz zredukować mechanizmy interwencjonizmu państwowego. W pracy przedstawiono zmiany zachodzące na światowym rynku cukru pod wpływem przeobrażeń rynkowych oraz ich wpływ na rynek cukru w Unii Europejskiej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 81-92

Problemy kształtowania się równowagi na rynku cukru - Budzyńska, Anna (Problems of the Equilibrium on the Sugar Market, 2010)
Na rynku cukru występuje przewaga podaży nad popytem. Rynek ten funkcjonuje na podstawie przepisów regulujących wielkość podaży. Wprowadzona reforma rynku cukru ma doprowadzić do zmniejszenia wolumenu jego produkcji i dostosować go do wielkości popytu. Celem opracowania jest wykazanie nieskuteczności prowadzonej polityki ograniczania podaży i ukazanie konieczności rozpoczęcia zarządzania popytem na cukier.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 71-82
Keywords: rynek cukru; popyt; podaż; równowaga rynkowa