Sharing economy vs. access economy – wybrane aspekty terminologiczne i metodologiczne - Stępnicka, Nina; Wiączek, Paulina (Sharing economy vs. access economy − chosen terminological and methodological aspects, 2018)
Celem pracy była próba rozwiązania problemów terminologicznych i metodologicznych towarzyszących gospodarce opartej na dostępie i dzieleniu się w świetle rozważań różnych autorów. Problem ten jest istotny z punktu widzenia panującego obecnie chaosu pojęciowego, braku „dyscypliny terminologicznej” w tym zakresie, jak również braku potwierdzonej empirycznie teorii, która opisywałaby modele gospodarki dostępu i dzielenia się. W pracy zaprezentowano odmienne podejścia związane z terminologią dotyczącą gospodarki dostępu i gospodarki dzielenia się, powołując się na stanowiska R. Botsman i R. Rogersa, L. Lessiga, A. Kisila oraz G.M. Eckhardt i F. Bardhi. Istota tego zagadnienia wydaje się współcześnie bardzo ważna, albowiem modele aktywności gospodarki dostępu i gospodarki dzielenia się zyskują coraz większą popularność, trudności zaś we właściwym określeniu, czym w rzeczywistości te gospodarki są i jakie formy działalności obejmują, rodzą różne konsekwencje w zakresie m.in. polityki podatkowej czy tworzenia struktur gospodarki podziemnej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 530; s. 13-25
Keywords: gospodarka dzielenia się; gospodarka dostępu; gospodarka oparta na zasadach komercyjnych; gospodarka oddolna; model biznesu; sharing economy; access economy; economy based on a commercial basis; grassroots economy; business model; ekonomia współdzielenia; gospodarka współdzielenia