@misc{Goluch_Zuzanna_Znaczenie_2018, author={Goluch, Zuzanna and Nabiałek, Piotr}, identifier={DOI: 10.15611/nit.2018.2.02}, year={2018}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2018, Nr 2 (29), s. 21-32}, language={pol}, abstract={Woda stanowi podstawowy komponent ludzkiego ciała w zakresie od 45-55% u osób starszych do 75-80% u noworodków. Jej stała podaż w diecie jest niezbędnym elementem zachowania bilansu wodnego w ustroju (2800 ml/dobę) w warunkach komfortu termicznego. Utratę 10% wody w organizmie (utrata 6-7% masy ciała) organizm sygnalizuje dręczącym pragnieniem. Natomiast przez utratę 20-22% ogólnej ilości wody (utrata 15% masy ciała) może dojść do zejścia śmiertelnego. Dlatego codzienna systematyczna i odpowiednia podaż płynów w diecie człowieka jest niezbędnym warunkiem fizjologicznego funkcjonowania całego ustroju. W diecie turysty, bez względu na wiek i płeć, ze względu na zwiększoną aktywność fizyczną i jej intensywność oraz zmiany w temperaturze otoczenia, a nawet w wysokości nad poziomem morza niezbędne jest dostarczenie odpowiedniej ilości i jakości płynów. Celem pracy było przedstawienie zapotrzebowania na wodę w ustroju turysty oraz jej źródeł pokarmowych w zależności od wieku, płci, stanu fizjologicznego, warunków klimatycznych}, title={Znaczenie płynów w diecie turysty}, type={artykuł}, keywords={woda, płyny, zapotrzebowanie, źródła pokarmowe, water, liquids, demand, food source}, }