@misc{Wyspiańska_Dorota_Stabilizacja_2019, author={Wyspiańska, Dorota}, contributor={Kucharska, Alicja. Promotor and Kolniak-Ostek, Joanna. Promotor pomocniczy}, year={2019}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, publisher={Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu}, description={W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej}, language={pol}, abstract={Celem niniejszej pracy było otrzymanie ekstraktów procyjanidyn z kory głogu oraz izoflawonów z ziarna soi, a także usprawnienie metody suszenia rozpyłowego dla poszczególnych grup związków poprzez optymalizację parametrów suszenia i dodatku nośnika w skali laboratoryjnej. Stabilność otrzymanych mikrokapsułek procyjanidyn i izoflawonów oceniono w trakcie przechowywania produktów żywnościowych (napoje izotoniczne, jogurty) wzbogaconych w wyżej wymienione mikrokapsułkowane ekstrakty.}, title={Stabilizacja związków flawonoidowych metodą suszenia rozpyłowego z nośnikiem}, type={rozprawa doktorska}, keywords={suszenie rozpyłowe, procyjanidyny, izoflawony, maltodekstryna, inulina}, }