@misc{Chuda_Aleksandra_Wpływ_2018, author={Chuda, Aleksandra and Ziemiński, Krzysztof}, identifier={DOI: 10.15611/nit.2018.1.01}, year={2018}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2018, Nr 1 (28), s. 9-22}, language={pol}, abstract={Dokonano oceny możliwości usuwania wysokich stężeń azotu ze ścieków przemysłowych w reaktorach biologicznych. Oczyszczaniu poddawano poferment po procesie fermentacji beztlenowej wysłodków buraczanych zawierający wysokie stężenia azotu wraz ze ściekami cukrowniczymi. Do realizacji pracy zastosowano układ z wydzieloną komorą denitryfikacji o objętości 12,66 dm3 oraz komorą nitryfikacji o objętości 33,43 dm3. Wykazano, że mikroorganizmy osadu czynnego można zaadaptować do wysokich stężeń azotu ogólnego. Doprowadzanie do układu ładunku azotu ogólnego wynoszącego maksymalnie 5,57 g/d oraz ładunku ChZT 59,27 g/d nie powodowało inhibicji procesu. Stężenie azotu ogólnego w uzyskiwanych ściekach oczyszczonych nie przekraczało 25 mg/dm3, a ChZT – 110 mg O2/dm3}, title={Wpływ wysokich stężeń azotu na biologiczne oczyszczanie ścieków cukrowniczych}, type={artykuł}, keywords={poferment, ścieki cukrownicze, nitryfikacja, denitryfikacja, digestate, wastewater from the sugar industry, nitrification, denitrification}, }