@misc{Marosz_Agata_Występowanie_2017, author={Marosz, Agata and Breza-Boruta, Barbara and Kroplewska, Magdalena}, identifier={DOI: 10.15611/pn.2017.494.12}, year={2017}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 494, s. 132-142}, language={pol}, abstract={Celem pracy było określenie koncentracji potencjalnie chorobotwórczych bakterii w powietrzu na terenie zakładu przetwórstwa rybnego. Do badań wyznaczono 5 stanowisk pomiarowych na różnych etapach procesu technologicznego oraz w holu poza halami produkcyjnymi. Próbki powietrza pobierano metodą impakcyjną z użyciem aeroskopu MAS – 100 Eco. Największe zanieczyszczenie powietrza przez pałeczki coli (w tym Escherichia coli) oraz gronkowce stwierdzono w strefie niskiego ryzyka. Jednakże maksymalne wartości ogólnej liczby bakterii odnotowano w powietrzu poza halami produkcyjnymi. Sporadycznie w badanym bioaerozolu występowały Listeria spp., a wśród nich nie wykryto gatunku L. monocytogenes. Z badań wynika, że powietrze może być przyczyną skażenia mikrobiologicznego żywności na każdym etapie produkcji, przyczyniając się do jej psucia i zagrożenia zdrowotnego konsumentów}, title={Występowanie potencjalnie chorobotwórczych bakterii w powietrzu na liniach produkcyjnych zakładu przetwórstwa rybnego}, type={artykuł}, keywords={bakterie, powietrze wewnętrzne, skażenie mikrobiologiczne, Listeria spp., zakład rybny, bacteria, indoor air, microbial contamination, fish plant}, }