@misc{Kucharczyk_Monika_Problemy_2017, author={Kucharczyk, Monika and Krzywonos, Małgorzata and Błaszczyk, Jolanta and Seruga, Przemysław and Piekara, Agnieszka and Zimny, Sylwia and Borowiak, Daniel}, identifier={DOI: 10.15611/pn.2017.494.11}, year={2017}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 494, s. 123-131}, language={pol}, abstract={Pszczelarstwo stanowi bardzo ważny element gospodarki żywnościowej państwa. Pszczoły dokonują ponad 80% zapyleń, są również producentami coraz bardziej docenianego w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i medycznym miodu, którego lecznicze i zdrowotne właściwości są coraz częściej tematem wielu prac. Powstaje pytanie, jakie problemy dotykają dzisiejsze gospodarstwa pasieczne w Polsce. W literaturze przedmiotu spotyka się od pewnego czasu problem wymierania pszczół (masowe ginięcie rodzin pszczelich), który obok warrozy i zgnilca amerykańskiego stanowi główną przyczynę zmniejszania się populacji pszczół na wielu terenach. Wśród artykułów poświęconych pszczelarstwu znaleźć można również pojawiający się coraz częściej problem tzw. miodu cementowego. Ogromną barierą w rozwoju polskiego pszczelarstwa jest również gwałtowne zmniejszanie się pasiecznictwa zawodowego na rzecz amatorskiego. Celem pracy jest przedstawienie bieżących problemów rynku pszczelarskiego w Polsce i analiza aktualnych barier rozwoju tego sektora gospodarki}, title={Problemy pszczelarstwa w Polsce}, type={artykuł}, keywords={pszczelarstwo, pszczoły, miód, masowe ginięcie rodzin pszczelich, miód cementowy, gospodarstwo pasieczne, pasiecznictwo zawodowe, beekeeping, bees, honey, colony collapse disorder, cement honey, amateur beekeeping, professional beekeeping}, }