@misc{Jankojć_Adrian_Substytuty_2016, author={Jankojć, Adrian and Lesiów, Tomasz and Biazik, Ewa}, identifier={DOI: 10.15611/nit.2016.3.03}, year={2016}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2016, Nr 3 (22), s. 36-50}, language={pol}, abstract={Celem pracy jest scharakteryzowanie rynku wegetariańskiego w Polsce i na świecie, poznanie aktualnych trendów oraz kierunku, w jakim się rozwija, zwłaszcza w kontekście substytutów diety, ze szczególnym uwzględnieniem substytutów mięsa. W pracy scharakteryzowano korzyści płynące z diety wegetariańskiej oraz czynniki wpływające na akceptowalność nowego produktu. Opisano także działalność firmy Quorn™ oferującej szeroką gamę produktów o wysokiej wartości odżywczej, będących substytutami mięsa}, title={Substytuty mięsa firmy Quorn™ na polskim rynku. Część 1}, type={artykuł}, keywords={dieta wegetariańska, substytuty mięsa, grzyby Fusarium venenatum, vegetarian diet, meat substitutes, Fusarium venenatum}, }