@misc{Zimny_Sylwia_Postępowanie_2016, author={Zimny, Sylwia and Błaszczyk, Jolanta and Kucharczyk, Monika and Seruga, Przemysław and Piekara, Agnieszka and Krzywonos, Małgorzata}, identifier={DOI: 10.15611/pn.2016.461.22}, year={2016}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 461, s. 227-236}, language={pol}, abstract={W artykule dokonano przeglądu piśmiennictwa na temat alergenów oraz procesów zarządzania alergenami występującymi przy produkcji żywności. Przedstawiono zasady obowiązujące w zakładach produkcyjnych, prawidłowe podejście, kluczowe zagadnienia i sposoby realizacji prawidłowej polityki antyalergenowej. Opisano krótko systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności – HACCP oraz normę ISO 22000. Scharakteryzowano główne problemy pojawiające się w codziennej praktyce produkcyjnej w kontekście zarządzania alergenami. Sformułowano podsumowanie stanowiące o tym, czym jest zintegrowane podejście do zarządzania alergenami}, title={Postępowanie z alergenami jako element zarządzania jakością w zakładach spożywczych}, type={artykuł}, keywords={alergeny, zarządzanie jakością, produkcja żywności, allergens, quality management, food production}, }