@misc{Dymarska_Ewelina_Woda_2016, author={Dymarska, Ewelina and Janczar-Smuga, Małgorzata}, identifier={DOI: 10.15611/pn.2016.461.05}, year={2016}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 461, s. 55-64}, language={pol}, abstract={Woda jest niezbędnym składnikiem pokarmowym i dlatego musi być stale dostarczana do organizmu w celu zapewnienia jego prawidłowego funkcjonowania. Niedostateczne spożycie wody w stosunku do zapotrzebowania może doprowadzić do zachwiania homeostazy, a w konsekwencji do zaburzeń stanu zdrowia. Odwodnienie obniża wydolność fizyczną, a także powoduje zaburzenia funkcji poznawczych i nastroju. Zwiększone ryzyko odwodnienia występuje m.in. u osób starszych, czego przyczyną jest zmniejszone odczucie pragnienia, zmniejszone spożycie wody oraz mniejsza sprawność resorpcji wody i niektórych składników mineralnych. Odwodnienie jest problemem zdrowia publicznego i zasługuje na większą uwagę nie tylko ze strony wykwalifikowanego personelu medycznego. Dbałość osób starszych oraz ich opiekunów o odpowiednie spożycie wody przyczyni się do obniżenia chorobowości i śmiertelności w tej grupie wiekowej. Celem niniejszej pracy było zebranie i przedstawienie informacji dotyczących zapotrzebowania na wodę, czynników ryzyka odwodnienia u osób po 65 roku życia oraz strategii diagnostycznych i terapeutycznych. Realizację celu oparto na analizie piśmiennictwa dotyczącego nawodnienia i żywienia osób starszych}, title={Woda jako niezbędny składnik pokarmowy w żywieniu osób w podeszłym wieku}, type={artykuł}, keywords={woda, gospodarka wodno-elektrolitowa, homeostaza, osoby w wieku podeszłym, water, water–electrolyte balance, homeostasis, elderly patients}, }