@misc{Kasztelan_Armand_Oddziaływanie_2011, author={Kasztelan, Armand}, year={2011}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Biblioteka Regionalisty, 2011, Nr 11, s. 93-103}, language={pol}, abstract={Przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego, charakteryzujące się znacznym rozproszeniem i rozdrobnieniem prowadzonej działalności, w regionie lubelskim mają istotny wpływ na poziom emitowanych zanieczyszczeń. W artykule przedstawiono skalę oddziaływania przemysłu spożywczego na środowisko naturalne Lubelszczyzny. Przeprowadzono analizę porównawczą danych statystycznych z lat 2004 i 2008, dotyczących głównych form antropopresji, tj.: wykorzystania wody, emisji zanieczyszczeń powietrza, emisji ścieków i ilości wytwarzanych odpadów. Ponadto przeanalizowano poziom i strukturę nakładów inwestycyjnych poniesionych przez przemysł spożywczy na przedsięwzięcia prośrodowiskowe}, title={Oddziaływanie przemysłu spożywczego na środowisko w województwie lubelskim}, type={artykuł}, keywords={przemysł spożywczy, zanieczyszczenie środowiska, ochrona środowiska, nakłady na ochronę środowiska, food industry, environmental pollution, environmental protection, environmental protection expenditures}, }