@misc{Orkusz_Agnieszka_Pakowanie_2015, author={Orkusz, Agnieszka}, identifier={DOI: 10.15611/nit.2015.2.04}, year={2015}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2015, Nr 2 (17), s. 41-50}, language={pol}, abstract={Celem pracy było dokonanie przeglądu współczesnego stanu wiedzy o oddziaływaniu modyfikowanej atmosfery na właściwości mięsa drobiowego przechowywanego w warunkach chłodniczych. Omówiono sposoby modyfikowania atmosfery podczas pakowania mięsa (pakowanie próżniowe oraz pakowanie w atmosferze gazów), rodzaje gazów najczęściej stosowanych do modyfikowania atmosfery oraz materiały opakowaniowe. Szczególną uwagę zwrócono na omówienie wpływu pakowania i przechowywania w modyfikowanej atmosferze na zagadnienia mikrobiologiczne, zmiany barwy i utlenianie lipidów mięsa drobiowego}, title={Pakowanie mięsa drobiowego w modyfikowanej atmosferze}, type={artykuł}, keywords={drób, mięso, przechowywanie, modyfikowana atmosfera, materiał opakowaniowy, poultry, meat, storage, modified atmosphere, packaging material}, }