@misc{Kapusta_Franciszek_Przemysł_2015, author={Kapusta, Franciszek}, identifier={DOI: 10.15611/e21.2015.2.01}, year={2015}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2015, Nr 2 (6), s. 9-27}, language={pol}, abstract={Celem opracowania było: scharakteryzowanie zmian w sposobach pozyskiwania żywności przez człowieka, ukazanie rozwoju przemysłu spożywczego i specyfiki jego działania, zdefiniowanie bazy surowców odnawialnych, scharakteryzowanie rozmiarów produkcji i skupu podstawowych produktów rolnych w latach 1990, 2000 i 2010, ukazanie zmian w rozmiarach koncentracji produkcji podstawowych produktów rolniczych w latach 2002 i 2010 oraz scharakteryzowanie zmian form zaopatrzenia przemysłu spożywczego w surowce rolnicze. Opracowanie powstało na podstawie literatury przedmiotu badań zwartej i ciągłej oraz informacji statystycznych [...]}, title={Przemysł spożywczy w Polsce i jego baza surowcowa}, type={artykuł}, keywords={przemysł spożywczy, baza surowcowa, produkcja, skup, współpraca, przetwórstwo, food industry, material resources, production, purchase, cooperation, processing}, }