@misc{Dąbrowska_Klaudia_Możliwości_2015, author={Dąbrowska, Klaudia and Mańka, Alicja and Krzywonos, Małgorzata}, identifier={DOI: 10.15611/nit.2015.1.03}, year={2015}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2015, Nr 1 (16), s. 27-35}, language={pol}, abstract={Dokonano przeglądu piśmiennictwa na temat możliwości wykorzystania krajowych jabłek, aronii, wiśni, czarnej porzeczki i innych tego typu produktów do produkcji win owocowych. Scharakteryzowano te owoce pod kątem zawartości związków polifenolowych, przeciwutleniaczy i in. Związki te mogą zapobiegać m.in. chorobom serca i naczyniowym; mają działanie przeciwkancerogenne, a także łagodzą ból i przeciwdziałają stresowi. Wiele owoców wykorzystuje się do produkcji win owocowych zarówno w przemyśle, jak i w warunkach domowych. Na podstawie dostępnej literatury można stwierdzić, że możliwe jest uzyskanie win o bardzo dobrej jakości oraz wyrazistym, pełnym smaku, który jest całkiem odmienny od smaku wina gronowego}, title={Możliwości wykorzystania owoców krajowych do produkcji win owocowych}, type={artykuł}, keywords={wino, wino owocowe, owoce}, }