@misc{Pukszta_Tomasz_Wpływ_2014, author={Pukszta, Tomasz}, identifier={DOI: 10.15611/nit.2014.3.07}, year={2014}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2014, Nr 3 (14), s. 95-105}, language={pol}, abstract={Celem badań była weryfikacja hipotezy zerowej: poziomy badanych cech w czasie przechowywania groszku zielonego kształtowały się jako średnia arytmetyczna poziomów tych cech uzyskiwanych w warunkach skrajnych. Oznaczono zawartość barwników chlorofilowych i witaminy C, kwasowość czynną i ogólną, wyciek rozmrażalniczy, w groszku zielonym przechowywanym w temperaturze stałej: –18°C i –25°C, oraz zmiennej: –18°C/– –25°C, z 48 godzinnym cyklem zmiany. Weryfikacja hipotezy zerowej wykazała, że wartości badanych cech nie były równe wypadkowej poziomów uzyskiwanych w warunkach skrajnych i w przypadku większości badanych wyróżników jakości w znacznym stopniu odbiegały od założonych wartości hipotetycznych}, title={Wpływ fluktuacji temperatury przechowywania na poziom zmian jakości zamrożonego groszku zielonego}, type={artykuł}, keywords={zamrożone warzywa, groszek zielony, fluktuacja temperatury, frozen vegetables, green peas, fluctuation in temperature}, }