@misc{Dłużewska_Elżbieta_Wpływ_2014, author={Dłużewska, Elżbieta and Florowska, Anna and Florowski, Tomasz}, identifier={DOI: 10.15611/nit.2014.3.02}, year={2014}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2014, Nr 3 (14), s. 22-33}, language={pol}, abstract={Celem pracy było określenie wpływu rodzaju i ilości dodatku przeciwutleniaczy oraz warunków i czasu przechowywania na stabilność olejowych koncentratów β-karotenu. Do olejowych koncentratów β-karotenu dodawano ekstrakt z rozmarynu w ilości 0,02-0,06 % oraz BHA w ilości 0,02-0,04 %. Określano stabilności β-karotenu przez spektrofotometryczne oznaczenie zawartości β-karotenu w roztworach olejowych z dodatkiem przeciwutleniaczy w czasie przechowywania w warunkach z dostępem światła i bez dostępu światła dziennego oraz w temp. 20°C i w warunkach chłodniczych}, title={Wpływ dodatku wybranych przeciwutleniaczy na stabilność olejowych koncentratów β-karotenu}, type={artykuł}, keywords={β-karoten, przeciwutleniacze, BHA, rozmaryn, β-carotene, antioxidants, rosemary}, }