@misc{Tarnowska_Agnieszka_Konkurencyjność_2014, author={Tarnowska, Agnieszka}, identifier={DOI: 10.15611/e21.2014.3.02}, year={2014}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2014, Nr 3 (3), s. 23-34}, language={pol}, abstract={W opracowaniu poddano analizie powierzchnię upraw, wolumen i wartośćprodukcji podstawowych warzyw świeżych w celu ustalenia pozycji konkurencyjnej polskiegosektora warzywniczego po stronie podażowej rynku unijnego. Korzystając główniez danych FAOSTAT-u z lat 2004-2012 i stosując elementy WAP, wytypowano cztery grupywarzyw dominujących na rynku unijnym, tj. pomidory, cebula, warzywa kapustne, marchewi rzepa. Obliczone współczynnik koncentracji Giniego oraz indeks Herfindahla-Hirschmanawykazały, że najbardziej konkurencyjny był rynek marchwi i rzepy, najmniej – pomidorów.Polska jest wyróżniającym się w Unii Europejskiej producentem pomidorów i cebuli}, title={Konkurencyjność podażowa polskiego sektora warzywniczego w Unii Europejskiej}, type={artykuł}, keywords={warzywa, produkcja warzyw, wydajność produkcji, konkurencyjność podażowa, mezoekonomia, vegetables, vegetable production, productivity, supply side compe-titiveness, mesoeconomics}, }