@misc{Chojnowski_Władysław_Nowoczesne_2013, author={Chojnowski, Władysław and Nowak, Hanna and Baranowska, Maria}, year={2013}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Mycie oraz monitoring higieny. Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2013, Nr 1 (8), s. 9-16}, language={pol}, abstract={W pracy scharakteryzowano sposoby mycia w zakładach przemysłu mleczarskiego. Omówiono sposób mycia jednofazowego, mycia ze środkami zawierającymi enzymy. Przedstawiono urządzenia czyszczące suchym lodem do urządzeń trudnodostępnych oraz delikatnych powierzchni. Opisano, w jaki sposób powinna być przestrzegana higiena osobista personelu. Przedstawiono metody do monitorowania higieny, takie jak: metoda pomiaru ATP, metoda ELISA, indykator barwy, paski testowe oraz próbniki powietrza}, title={Nowoczesne rozwiązania poprawiające higienę w zakładach mleczarskich. Część 1}, type={artykuł}, keywords={mycie, mleczarstwo, higiena, cleaning, dairy, hygiene}, }