@misc{Chrzanowska_Józefa_Znaczenie_2023, author={Chrzanowska, Józefa and Dąbrowska, Anna and Nowak, Marek}, identifier={DOI: 10.15611/nit.2023.39.03}, year={2023}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2023, Nr 39, s. 32-51}, language={pol}, abstract={W serwatce, pozostającej jako produkt uboczny po skoagulowaniu kazeiny mleka w procesie produkcji serów, występuje wiele różnorodnych białek, które nie tylko wyróżniają się wysoką wartością odżywczą, ale przejawiają też atrakcyjne właściwości funkcjonalne oraz biologiczne. W artykule przedstawiono właściwości i kierunki wykorzystania najważniejszych białek serwatkowych, w tym: β-laktoglobuliny, α-laktoalbuminy, immunoglobulin, albuminy serum, laktoferyny, laktoperoksydazy, lizozymu, osteopontyny i glikomakropeptydu oraz produktów ich modyfikacji.}, title={Znaczenie i wykorzystanie białkowych składników serwatki}, type={artykuł}, keywords={białka serwatkowe, biologicznie aktywne białka, właściwości prozdrowotne, wykorzystanie, whey proteins, bioactive proteins, health benefits, application}, }