@misc{Kmiecik_Michał_Wpływ_2023, author={Kmiecik, Michał and Jastrząb, Weronika}, contributor={Gasz, Małgorzata. Redaktor and Politaj, Adriana. Redaktor}, identifier={DOI: 10.15611/2023.69.5.10}, year={2023}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Problemy gospodarki i rynku pracy / pod red. Małgorzaty Gasz i Adriany Politaj. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 100-106}, language={pol}, abstract={Pandemia COVID-19 w latach 2020-2021 była szokiem dla gospodarki zarówno polskiej, jak i – w szerszym kontekście – światowej. Sytuacja kryzysowa nie ominęła również rynku pracy. Dużo branż, m.in. ze względu na zerwane łańcuchy dostaw, borykało się z problemami finansowymi, takimi jak np. brak płynności finansowej czy trudności z terminowym wypłacaniem wynagrodzeń. Z tego powodu wielu przedsiębiorców decydowało się na redukcję kosztów przez zwolnienia pracowników. Mimo to część firm zmuszona była zawiesić lub zamknąć działalność. Sporo przedsiębiorstw przeszło tymczasowo w tryb pracy zdalnej. Celem artykułu jest przedstawienie i ocena sytuacji w branży gastronomicznej w Polsce w okresie tuż przed pandemią i w czasie jej trwania. Za okres badawczy przyjęto lata 2019-2021. Wykorzystane metody badawcze to analiza porównawcza i analiza wtórna wybranych danych statystycznych z Głównego Urzędu Statystycznego.}, title={Wpływ COVID-19 na branżę gastronomiczną w Polsce na przykładzie województwa dolnośląskiego w latach 2019-2021}, type={rozdział}, keywords={rynek pracy, COVID-19, gastronomia, wynagrodzenia, labor market, gastronomy, solaries}, }