@misc{Meisel_Marta_Otrzymywanie_2023, author={Meisel Marta}, contributor={Kapelko-Żeberska, Małgorzata. Promotor and Spychaj, Radosław. Promotor pomocniczy}, year={2023}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, publisher={Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu}, description={W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej}, language={pol}, abstract={Celem pracy było określenie wpływu prażenia skrobi ziemniaczanej (naturalnej lub retrogradowanej) z dodatkiem hydrolizatu skrobiowego (nisko, średnio, wysokoscukrzonej maltodektryny lub glukozy) w różnym czasie (3, 5, 10, 16, 24 lub 48 godzin) oraz prażenia skrobi (naturalnej lub retrogradowanej) z glukozą w różnych temperaturach (110, 120 lub 130 ˚C) i różnym czasie (5 lub 24 godziny) na właściwości otrzymanej skrobi opornej.}, title={Otrzymywanie skrobi opornej poprzez prażenie skrobi ziemniaczanej z produktami jej hydrolizy}, type={rozprawa doktorska}, keywords={skrobia ziemniaczana, retrogradacja, prażenie, maltodekstryna, glukoza, skrobia oporna}, }