@misc{Pawlak_Wioleta_Technologiczne_2010, author={Pawlak, Wioleta and Lesiów, Tomasz}, year={2010}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92, s. 149-165}, language={pol}, abstract={Celem niniejszej pracy jest przedstawienie funkcjonowania systemu bezpieczeństwa żywności w wybranej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej na przykładzie produkcji mleka UHT 3,2%. Przedstawiono punkty krytyczne w odniesieniu do produkcji mleka UHT 3,2% wraz z organizacją i technologią wytwarzania. Wskazano wartość odżywczą mleka UHT 3,2%. Zaobserwowano, że dokumentacja systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, który funkcjonuje w Zakładzie, jest prowadzona poprawnie. Wszystkie niedoskonałości, które występują w obrębie funkcjonowania systemu, są uwarunkowane w dużej mierze brakiem wiedzy personelu, jego odpowiedniego przeszkolenia oraz świadomości. Wskazano także na konieczność ciągłego doskonalenia procesu motywacyjnego, stylu kierowania, kompetencji, świadomości i zaangażowania całego personelu OSM.}, title={Technologiczne i systemowe uwarunkowania w funkcjonowaniu wybranej okręgowej spółdzielni mleczarskiej na podstawie produkcji mleka UHT o zawartości tłuszczu 3,2%}, type={artykuł}, keywords={mleko UHT 3,2%, technologia produkcji, system bezpieczeństwa żywności, motywowanie pracowników}, }