@misc{Kapusta_Franciszek_Logistyczny_2010, author={Kapusta, Franciszek}, year={2010}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92, s. 92-106}, language={pol}, abstract={Piwowarstwo na świecie i w Polsce przeszło długą ewolucję. Współcześnie jest ważną dziedziną działalności gospodarczej, zorganizowanej w logistyczny łańcuch piwowarski, którego produkty stanowią przedmiot stałego spożycia. W swej działalności zużywa surowce krajowe i importowane, przy czym krajowe systematycznie zwiększają swój udział. Prowadzone są działania mające na celu pozyskiwanie coraz większej ilości i doskonałej jakości surowców niezbędnych do produkcji piwa o pożądanych właściwościach. Podejmowane są też działania nad uporządkowaniem struktury i powierzchni upraw oraz unowocześnieniem przetwórstwa i obrotu surowcami przemysłu piwowarskiego. Odbywa się to coraz częściej w ścisłej współpracy producentów rolnych, przedstawicieli nauki oraz pracowników przetwórstwa i obrotu przemysłu piwowarskiego}, title={Logistyczny łańcuch piwa w Polsce i jego przemiany}, type={artykuł}, keywords={działania, logistyczny łańcuch, materiały, piwo, produkcja, przemiany, spożycie, surowce}, }