@misc{Dziuba_Szymon_Charakterystyka_2010, author={Dziuba, Szymon and Szołtysek, Katarzyna}, year={2010}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92, s. 56-63}, language={pol}, abstract={W opracowaniu dokonano charakterystyki przetwórstwa zbożowego w Polsce w latach 2001-2008. Zawarto w niej dane dotyczące rynku zbóż, liczby młynów i ich struktury oraz wielkości dokonywanych przemiałów zarówno w skali pojedynczego młyna, jak i w skali kraju. Przedstawiono obowiązujący podział na przetwórstwo przemysłowe i spożywcze. Szczególną uwagę zwrócono na przemysł zbożowo-młynarski z uwzględnieniem przetwórstwa pierwotnego i wtórnego. W formie tabelarycznej i rysunkowej ukazano tendencje zmian w przetwórstwie zbóż w badanym okresie oraz spożyciu zbóż i przetworów zbożowych w latach 2001-2008}, title={Charakterystyka przemysłu zbożowo-młynarskiego w Polsce}, type={artykuł}, keywords={przetwórstwo zbożowe, przemiał zbóż, spożycie przetworów zbożowych}, }