@misc{Kikut-Ligaj_Dariusz_Analiza_2022, author={Kikut-Ligaj, Dariusz and Mikołajczyk-Bator, Katarzyna and Malak, Michał}, identifier={DOI: 10.15611/nit.2022.38.06}, year={2022}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2022, Nr 38, s. 90-110}, language={pol}, abstract={W pracy analizowano preferencje konsumentów wobec różnych rodzajów piw ze szczególnym uwzględnieniem akceptacji cech goryczkowych oraz przeprowadzono prognozowanie metodą farmakoforową smaku gorzkiego składników goryczkowych. Związki występujące w ekstraktach chmielowych, tj. humulony i izohumulony, wywołują smak gorzki, dlatego istotne jest sprecyzowanie ich indywidualnych cech goryczkowych. W tym celu dla badanych składników goryczkowych użyto prognozowanie farmakoforowe, metodą SPM (Simple Pharmacophore Model). Metoda ta pozwala sterować procesem izomeryzacji humulonów, co umożliwia modyfikację cech organoleptycznych piw. W badaniach ankietowych analizowano wpływ zmiennych socjodemograficznych na wiedzę i opinię konsumentów na temat smaku gorzkiego w piwach. Badania te wykazały, że konsumenci preferują głównie piwa średnio- lub wysokogoryczkowe. Z analizy statystycznej wynika, że znajomość terminu IBU (International Bitterness Units) determinował głównie wiek respondentów.}, title={Analiza preferencji konsumentów wobec piw oraz sterowanie smakiem gorzkim piw chmielonych}, type={artykuł}, keywords={badania konsumenckie, jakość produktów, cechy goryczkowe piwa, metody Farmakoforowe, consumer research}, }