@misc{Wereńska_Monika_Wartość_2011, author={Wereńska, Monika and Okruszek, Andrzej}, year={2011}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu}, description={Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204, s. 212-224}, language={pol}, abstract={Praca jest przeglądem dostępnej literatury dotyczącej wartości odżywczych jaj różnego rodzaju drobiu. Zawiera analizę porównawczą danych literaturowych dotyczących podstawowego składu chemicznego, składu aminokwasowego białek, profilu kwasów tłuszczowych, zawartości cholesterolu, substancji mineralnych i witamin treści jaj kury, kaczki, gęsi, strusia i przepiórki. Biorąc pod uwagę zawartość aminokwasów egzogennych, witamin z grupy B oraz zawartość mikro- i makroelementów, jaja przepiórek cechują się wyższą wartością odżywczą w porównaniu z jajami kur. Najbardziej zbliżony do rekomendowanego stosunek PUFA n-6/n-3, a tym sam, m skład kwasów tłuszczowych cechuje jajo gęsi.}, title={Wartość odżywcza różnego rodzaju jaj}, type={artykuł}, keywords={jajo, białko, lipidy, aminokwasy, tłuszcze kwasowe, egg, protein, lipids, amino acids, fatty acids}, }