@misc{Kapusta_Franciszek_Produkcja_2011, author={Kapusta, Franciszek}, year={2011}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu}, description={Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204, s. 114-130}, language={pol}, abstract={Tłuszcze odgrywają ważną rolę w żywieniu człowieka oraz w energetyce. Pozyskujemy je z produktów zwierzęcych i roślinnych. Współcześnie podstawowym źródłem tłuszczów są rośliny oleiste. Na świecie aż 73% tłuszczów roślinnych uzyskuje się z jednorocznych roślin oleistych. Chociaż w Polsce uprawia się kilka rodzajów roślin oleistych, ponad 97% nasion dostarcza rzepak. Producenci rolni uprawiający rośliny oleiste tworzą bazę surowcową dla przemysłu olejarskiego, który z roku na rok zwiększa masę przerabianych nasion oraz wytwarza coraz więcej lepszej jakości produktów. Dynamicznie wzrasta wytwarzanie biokomponentów – estrów do celów pędnych.}, title={Produkcja roślin oleistych i ich przetwórstwo w Polsce}, type={artykuł}, keywords={baza surowcowa, estry, nasiona, rośliny oleiste, rzepak, żywienie, sourcing base, esters, seed, oil plants, rape, nourishing}, }