@misc{Kapusta_Franciszek_Zmiany_2011, author={Kapusta, Franciszek}, year={2011}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu}, description={Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204, s. 97-113}, language={pol}, abstract={W prawidłowym żywieniu człowieka znaczące miejsce zajmują warzywa i owoce, które zawierają dużo niezbędnych i cennych składników; są głównym źródłem witamin, związków egzogenicznych. Spełniają one w organizmie funkcję regulatorów oraz dostarczają związków mineralnych, w tym głównie fosforu, wapnia, potasu, magnezu, żelaza, sodu i innych. Celem opracowania jest ukazanie: znaczenia warzyw i owoców w żywieniu człowieka, zmian w ich produkcji (powierzchnia uprawy, plony, zbiory), kierunków zagospodarowania warzyw i owoców oraz produkcji przetworów owocowych i warzywnych. Pod względem czasowym opracowanie obejmuje lata: 1995-2009 w zakresie powierzchni upraw, zbiorów i plonów oraz 2001-2009 − w zakresie produkcji przetworów z warzyw i owoców. Analiza wykazała znaczące zmiany wszystkich badanych cech naszego ogrodnictwa.}, title={Zmiany produkcji warzyw i owoców oraz ich przetwórstwa w Polsce}, type={artykuł}, keywords={owoce, warzywa, produkcja, plon, regulatory, związki, fruit, vegetables, production, yields, crops, regulators, mainly}, }