@misc{Górska_Katarzyna_Znakowanie_2011, author={Górska, Katarzyna and Janczar-Smuga, Małgorzata}, year={2011}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu}, description={Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204, s. 47-56}, language={pol}, abstract={W pracy omówiono zasady znakowania produktów żywnościowych, których producenci środków spożywczych powinni przestrzegać w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Zaprezentowano zakres krajowych uregulowań prawnych, dotyczących obowiązkowego znakowania wprowadzonej do obrotu żywności. Podstawowym źródłem wiarygodnej i rzetelnej informacji o produkcie żywnościowym powinna być dołączona do niego etykieta, która przekazuje właściwy, rzetelny opis produktu. Scharakteryzowano etykietę środka spożywczego, zwracając szczególną uwagę na te elementy, które mają bezpośrednie znaczenie dla ochrony zdrowia konsumenta.}, title={Znakowanie produktów żywnościowych a ich bezpieczeństwo dla konsumentów}, type={artykuł}, keywords={bezpieczeństwo żywności, etykiety, znakowanie żywności, food safety, labels, food marking}, }