@misc{Lesiów_Tomasz_Zastosowanie_2011, author={Lesiów, Tomasz and Biernacki, Artur}, year={2011}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204, s. 9-28}, language={pol}, abstract={W pracy wykorzystano metodę "domu jakości" (QFD) w celu udoskonalenia jakości piwa jasnego pełnego produkowanego w jednym z wiodących browarów w Polsce. W oparciu o przeprowadzone badania ankietowe i wywiady indywidualne skonstruowano dwa "domy jakości". W pierwszym zwrócono uwagę na aspekty technologiczne, natomiast w drugim rozważono wprowadzenie pewnych elementów innowacyjnych doskonalących produkt jako całość oraz gwarantujących jego przewagę konkurencyjną na rynku. Z analizy QFD wynika, że następujące parametry technologiczne piwa: zawartość diketonów, odpowiednia zawartość alkoholu oraz odpowiednie nasycenie CO2 mają największe znaczenie w zaspokajaniu potrzeb klientów. Natomiast elementem innowacyjnym jest zmodyfikowany kapsel twist-off, który ułatwia otwieranie piwa oraz umożliwia jego ponowne zamknięcie.}, title={Zastosowanie metody QFD w procesie doskonalenia jakości piwa jasnego - aspekt technologiczny oraz innowacyjny}, type={artykuł}, keywords={metoda QFD, "dom jakości", proces technologiczny produkcji piwa, QFD method, the “house of quality”, the technological process of beer production}, }