@misc{Cader_Paulina_Weganizm_2021, author={Cader, Paulina and Lesiów, Tomasz}, identifier={DOI: 10.15611/nit.2021.37.01}, year={2021}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2021, Nr 37, s. 9-33}, language={pol}, abstract={Zdrowy tryb życia i odpowiednia dieta odgrywają kluczową rolę w życiu każdego człowieka. Zaznajomienie się z wiedzą z zakresu żywienia człowieka oraz wpływu spożywanego pożywienia na nasze organizmy może nieść ze sobą bardzo pozytywne skutki. Stosując bowiem odpowiednie techniki żywieniowe w naszym życiu, możemy mieć ogromny wpływ na poprawę stanu naszego zdrowia oraz samopoczucia. Przedmiotem niniejszej pracy jest przedstawienie diety wegetariańskiej jako dobrej alternatywy żywieniowej dla osób niespożywających mięsa. W pracy scharakteryzowano diety wegetariańską oraz wegańską. Omówiono czynniki mające wpływ na wybór diety wegetariańskiej w aspekcie religijnym, moralnym, żywieniowym i zdrowotnym oraz skupiono się na istotnych elementach, o których należy pamiętać, przechodząc na taki rodzaj diety.}, title={Weganizm i wegetarianizm jako diety we współczesnym społeczeństwie konsumpcyjnym}, type={artykuł}, keywords={wegetarianizm, weganizm, dieta roślinna, zdrowe odżywianie, vegetarianism, veganism, plant-based diet, healthy eating}, }