@misc{Gadzała_Karolina_Wybrane_2019, author={Gadzała, Karolina and Lesiów, Tomasz}, identifier={DOI: 10.15611/nit.2019.2.01}, year={2019}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2019, Nr 2 (33), s. 9-25}, language={pol}, abstract={Wiedza o trendach w żywieniu jest aspektem ważnym w kontekście zdrowia oraz jakości życia zarówno dla konsumentów, jak i przedsiębiorstw, ponieważ muszą one odpowiadać na wyzwania konsumentów, wyprzedzać je, by zdobyć nowych klientów, a co za tym idzie – zwiększać zyski Celem artykułu jest scharakteryzowanie wybranych aktualnych trendów żywieniowych i dietetycznych Wyróżnia się następujące przesłanki podążania za trendami żywieniowymi: zdrowotne, kulturowe, religijne, etyczne, ekologiczne, psychologiczne, finansowe i związane z globalizacją Wskazano na istotę, korzyści i ograniczenia stosowania diet wegetariańskiej, wegańskiej i fleksitariańskiej, eliminacyjnej (diet bezglutenowej i bez laktozy), o niskim indeksie glikemicznym, diety w insulinooporności, diety wpływającej na zdrowie psychiczne (żywności komfortowej, oddziałującej pozytywnie na nastrój i emocje i uważne jedzenie), a także diet, które wiążą się z elimanacją marnotrawstwa jedzenia (zero odpadów, mniej odpadów, ekologiczna konsumpcja) Stosowanie każdej z nich i ich odpowiednie zbilansowanie powinno być poparte zaleceniami dietetyka i lekarza}, title={Wybrane aktualne trendy żywieniowe. Praca przeglądowa}, type={artykuł}, }