@misc{Suchodolska_Paulina_Otyłość_2018, author={Suchodolska, Paulina and Orkusz, Agnieszka}, identifier={DOI: 10.15611/nit.2018.4.04}, year={2018}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2018, Nr 4 (31), s. 65-79}, language={pol}, abstract={Otyłość jest aktualnie uważana za jeden z najbardziej krytycznych problemów zdrowotnych na świecie. Z każdym rokiem dotyczy on rosnącej populacji w krajach europejskich, również w Polsce. Istnieje wiele dowodów na wpływ otyłości na inne jednostki chorobowe, takie jak cukrzyca typu II, choroba niedokrwienna serca, nowotwory. Styl życia, w połączeniu z szybkim rozwojem nowych technologii, powoduje, że ludzie stają się wygodniejsi, chętniej jedzą poza domem, często wprowadzając do swojego życia diety zawierające nadmierną ilość energii. Zła dieta w połączeniu z brakiem aktywności fizycznej jest głównym czynnikiem prowadzącym do nadwagi i otyłości. Celem artykułu było przedstawienie wybranych aspektów otyłości, tj. czynników na nią wpływających, jej rodzajów, metod leczenia oraz skutków.}, title={Otyłość – przyczyny, rodzaje, leczenie, skutki}, type={artykuł}, keywords={otyłość, nadwaga, epidemia, choroby cywilizacyjne}, }