@misc{Kowalska_Anna_Polski_2025, author={Kowalska, Anna and Olszańska, Anna and Paskudzka, Klaudia and Szymańska, Joanna}, identifier={DOI: 10.15611/2025.67.2}, year={2025}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, description={s. 127}, description={Cytuj jako: Kowalska, A., Olszańska, A., Paskudzka, K. i Szymańska, J. (2025). Polski sektor mięsny w Unii Europejskiej: analiza strukturalna, handel i kierunki rozwoju. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.}, description={Publikacja dostępna wyłącznie na terenie kampusu Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.}, description={Nota copyright obowiązuje do 31 maja 2026. Od 1 czerwca 2026 publikacja dostępna na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe (CC BY-SA 4.0).}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, language={pol}, abstract={[„Polski sektor mięsny w Unii Europejskiej: analiza strukturalna, handel i kierunki rozwoju” to monografia, która w sposób kompleksowy mierzy się z tematem przemian zachodzących w polskim sektorze mięsnym na tle rynku Unii Europejskiej w kluczowym okresie od momentu akcesji do UE w 2004 roku do roku 2024. Autorki szczegółowo analizują rynki drobiu, wołowiny i wieprzowiny. Polska stała się największym producentem drobiu w UE od 2014 roku. Sektor ten odniósł spektakularny sukces, cechując się wysokim udziałem eksportu w produkcji krajowej. Nastąpiło także znaczące umocnienie pozycji Polski na rynku wołowiny. W analizowanym okresie odnotowano niemal dziesięciokrotny wzrost wartości eksportu, co jest efektem przekształcenia z marginalnego gracza w liczącego się producenta, ze szczególnym uwzględnieniem produktów o wyższej wartości dodanej. Analiza wskazuje na złożoną sytuację na rynku wieprzowiny, wynikającą m.in. z presji chorób zwierząt (ASF), co skutkuje znacznym spadkiem liczby gospodarstw prowadzących tucz trzody i spadkiem wielkości pogłowia. Opracowanie stanowi głos w debacie o przyszłości sektora. Identyfikuje wyzwania systemowe – od dostosowania do zasad Zielonego Ładu i rosnących wymagań etycznych i środowiskowych, po potencjalne konsekwencje liberalizacji handlu UE z krajami Mercosur i Ukrainą. To kompendium wiedzy dla decydentów, analityków i przedsiębiorców.] z zapowiedzi}, type={książka}, title={Polski sektor mięsny w Unii Europejskiej: analiza strukturalna, handel i kierunki rozwoju}, keywords={polski sektor mięsny, Unia Europejska, analiza strukturalna, handel zagraniczny, kierunki rozwoju}, }