Object

Title: Metabometria

Title in english:

Metabometrics

Creator:

Ostasiewicz, Walenty

Description:

Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2016, Nr 14 (20), s. 145-183

Abstrakt:

W artykule niniejszym przedstawiono koncepcję społeczeństwa jako organizmu wplecionego w organizm Przyrody. W ujęciu takim gospodarka kraju traktowana jest jako część tego organizmu, to znaczy jako jego organ świadomie stworzony przez społeczeństwo i służący do zapewnienia środków niezbędnych do godnego życia ludzi z poszanowaniem wszelkich innych form życia na Ziemi. Konsekwencją organicystycznego poglądu jest też zmiana sposobu myślenia oraz języka nauki o gospodarowaniu, zwanej ekonomią. Przedstawiony w artykule nowy sposób myślenia polega na zastosowaniu ujęcia bio-fizycznego do opisu i analizy procesów gospodarowania oraz ich związku ze środowiskiem naturalnym. Procesy gospodarcze ujmowane są w kategoriach przepływu energii i przemiany materii, czyli jako procesy metabolizmu społecznego. Metabometria traktowana jest jako sposób ilościowego ujęcia procesów metabolizmu, czyli ich pomiar i analiza [...]

Publisher:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2016

Resource Type:

artykuł

Resource Identifier:

oai:dbc.wroc.pl:33855

Language:

pol

Relation:

Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2016, Nr 14 (20)

Rights:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Access Rights:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

License:

CC BY-NC-ND 3.0 PL

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Object collections:

Last modified:

Jun 11, 2022

In our library since:

Aug 25, 2016

Number of object content hits:

508

Number of object content views in PDF format

497

All available object's versions:

https://www.dbc.wroc.pl/publication/37344

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Edition name Date
Metabometria Jun 11, 2022

Similar

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information